Tanım ve Genel Bilgiler

Gümüşçün (Lepisma saccharina), Lepismatidae familyasından vücutları gümüşümsü bir renk ile kaplı olan ve evlerde yaşayan bir böcek türü.

Yetişkinlerinin boyları 12–19 mm arasındadır. Kanatları yoktur. Gümüşçünlerin dişileri günde ortalama 1-3 yumurta bırakırlar. Yumurtlamak için seçtikleri yerler yarıklar, hareketsiz nesnelerin altları, süpürgeliklerdir. Yumurtaları, ev koşullarına çok uygun 20-22 C derece ve %50-75 oranında nemde gelişirler. Yumurtadan erişkin hale gelmesi 3-4 ayı bulur. Yaşam süreleri üç yıldır.

Bütün gümüşçünler gün boyunca çatlak ve küçük aralıklarda saklanırlar. Evin her bölümünde görülebilir. Gümüşçünlerin kütüphaneler, ofisler ve arşivleri de istila etmeleri söz konusudur. Yiyecek aramak için dolaşırlar, ancak kaynağı bulduklarında ona yakın yerleşirler ve hareketleri azalır. Besin almadan ve su içmeden haftalarca yaşamını devam ettirebilir.

Kağıt zararlısı olarak da bilinirler. Bina içlerine kartonlar, kâğıtlar, koliler, duvar kâğıtları ve kitaplarla girerler. Özellikle sırlanmış kâğıtları ve duvar kâğıtları gibi yapışkanlı kâğıtları tercih ederler. Proteinli besinleri tercih ederler. Kendi türleri dahil ölü böcek kalıntıları ile beslenirler.

Gümüş böcekleri nerelerde yaşarlar, nerede olurlar?

Bütün gümüş böcekleri gün boyunca çatlak ve küçük aralıklarda saklanmaktadırlar. Evin her bölümünden bu böceklerden görebilirsiniz. Gümüş böcekleri; kütüphaneler, ofisler ve arşivleri de istila etmeleri söz konusudur. Yiyecek aramak için dolaşan bu böcekler, yiyeceğe ulaştıklarında ise oraya yerleşirler ve hareketsiz kalırlar. Besin ve su almadan haftalarda yaşamlarını sürdürebilirler.

Gümüş böceği zararları nelerdir, zehirli midir?

Gümüş böceklerinin insanları ısırması gibi bir durum söz konusu olmamasından dolayı doğrudan insanlara zarar vermemektedirler. Ancak kitaplar, mobilyalar, defterler, giysiler ve daha sayamadığımız çok sayıda şey ile besleniyorlar. Bu sebepten bunlara oldukça ciddi zararlar verirler. Bu sebepten dolayı eşyalarımızın selameti açısından gümüş böceklerini evimizde, ofisimizden, fabrikalardan ve diğer yaşam alanlarımızdan uzak tutmak zorundayız. Bu yüzden de bu canlılarla etkili bir mücadele içerisinde olmalıyız.

Gümüş böceğinden nasıl kurtulurum, kurtulmak için hangi ilaçlar kullanılır?

Gümüş böceği yazımızda belirttiğimiz üzere oldukça zararlı bir böcektir. Bu sebepten bu canlılarla etkili bir şekilde mücadele edilmelidir. Gümüş böcekleri genel itibariyle nemli yerlerde çatlaklarda yaşamlarını sürdürmektedir. Bu sebepten dolayı öncelikle bu yerleri kapatmalı ve temiz tutmalısınız. Ancak bu kesin çözüm değildir. Duvarların içerisinde yine de bu canlılardan çok sayıda olabilir ve tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük zararlara sebebiyet verebilirler. Peki gümüş böceği nasıl yok edilir?

Gümüş böceği ilaçlaması nasıl yapılır?

Gümüş böceklerinden tamamen kurtulmak için profesyonel ilaçlama yaptırmanız şarttır. Ada İlaçlama bu hususta en uygun fiyatlar ile en profesyonel hizmeti sunmaktadır. Bu sayede çok kolay bir şekilde gümüş böceklerinden kurtulabilirsiniz. Harici olarak satışı gerçekleştirilen çok sayıda gümüş böceği ilacı bulunmaktadır. Ancak bu ilaçların profesyonel kişiler ve şirketler tarafından kullanılmaması durumunda sağlığınız açısından ciddi zararlara sebebiyet verebileceğini unutmayın.

Bunun dışında gümüş böcekleri ile mücadele konusunda çeşitli doğal ilaçlama yöntemlerinden de söz edilmektedir. Sirke, naftalin, çamaşır suyu gibi çeşitli sözde doğal ilaçlama yöntemleri, gümüş böcekleri ile mücadelede yetersizdirler. Çünkü evinizin her köşesinde bu canlılardan bulunabilir ve yumurtalarını bırakabilirler. Bu sebepten alanında iyi bir ilaçlama firması ile çalışmanız gerekmektedir.

Sohbeti Başlat
Böcek Sorunlarınız Mı Var?
Ada İlaçlama WhatsApp Hattı
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?