Tanım ve Genel Bilgiler

PireSiphonaptera takımını oluşturan kanatsız, küçük, kan emici 1.600 dolayında böcek türüne verilen genel bir addır.

Tropik, astropik ve ılıman bölgelerden kutup bölgelerine kadar yayılmış olan bu böcekler özelleşmiş vücut yapıları sayesinde memelilerin ve kuşların derisine tutunarak kanlarını emer, konakları arasında yer değiştirirken son derece tehlikeli hastalıkları da bulaştırabilir. Vebanın insanlara bulaşmasında baş rolü oynayan keme piresi (Xenopsylla cheopis) ve akrabaları ortaçağda Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur. Pireler dış parazitlerdir. Memelilerin ve kuşların kanlarını emerek yaşamlarını sürdürürler. Boyları 1,5 milimetreden 3,3 milimetreye kadar değişiklik gösterir. Hızlı hareket edebilen genelde koyu renkli canlılardır. Genellikle köpek, kedi, insan, tavşan ve kümes hayvanlarında bulunurlar ve ısırdıkları yerleri uyuşturmak için kullandıkları salgı kaşıntı yaratır. Alerjik reaksiyon gösterildiği takdirde deride kızarıklıklar oluşur. Taşıdıkları Yersinia pestis adlı bakteri insanlara bulaştığında ölümcül hıyarcıklı veba hastalığı meydana gelebilir. Özel tasarlanmış ayakları sayesinde şu ana dek evrende bilinen en hızlı ivmelenmeye sahip canlıdır. Yerden fırlatılan bir uzay roketinden ağırlık-hız oranına göre yaklaşık 40 kat daha hızlıdır. Bu yüzden pireler ışınlanmış gibi anlık farklı yerlerde gözükür. Pirenin hızı saniyede 2m/s, saatte 7km/h dir.

Pireler kendi boyutuna göre en uzağa zıplayan canlıdır.

Bir klasik tabanca mermi hızı saniyede 330m/s dir, saatte 1188km/h yapar.

Ses hızı 20°C sıcaklıkta 343,2 m/s, 1235,5 km/h dir.

Üreme evreleri

Türlerine bağlı olarak pireler 1,5 ila 4,5 mm boyutlarına ulaşır. Tüm pire türleri dört gelişme aşamasından geçerler:

  • Verimli dişiler tek seferde 50 yumurtaya kadar bırakabilirler. Hayatı boyuncada 400 kadar yumurta bırakabilir.Yumurtalarını insanların ve hayvanların üzerine, giyim eşyalarına, aynı zamanda yataklara, koltuklara, döşeme boşluklarına, halılara vb yerlere yumurtalarını bırakabilirler. Ancak, yumurtanın gelişmesi belirli bir sıcaklık aralığı gerektirir. Sıcaklık  10 °C’nin altına düşerse, gelişim duraksayabilir.
  • Yumurtaların larvaya  dönüşmeleri  yaklaşık 3 ila 10 gün  arasında sürer. Larvalar, yetişkin pireler veya ölü deri parçacıkları veya diğer organik kalıntıların dışkısı ile beslenir. Larvalar henüz kan ememezler. Larva aşaması Pire kontrolünün çok kolay olduğu  bir aşamadır.
  • Larvalar 7 ila 14  gün sonra pupa evresine geçiş yaparlar. Bununla birlikte, koşullar oluşmadığında pupa evresinin tamamlanması birkaç ay duraksayabilir.
  • Yaklaşık 14 günlük  pupa aşamasından sonra yetişkin evresine geçiş yaparlar.Uygun konakçıyı bulmaları durumunda 24 saat içinde kan emmeye başlar  ve yumurta bırakırlar pirelerin yaşam döngüsü bu şekilde devam eder. Yetişkin pirelerin ortalama ömürleri yaklaşık 4-12 hafta arasındadır

Pirelerin Zararları

İnsan ve hayvanlarda kan emilmesine bağlı kaşıntı ve yaralar, hayvandan insana kan yoluyla bulaşan hastalıklar pireler aracılığıyla taşınabilir. Bu yüzden kümes hayvanları, kedi ve köpek gibi canlılardaki pirelerin yok edilmesi humma, tifüs, alerji, dizanteri ve veba gibi hastalıkların yok olmasını sağlamaktadır.

Profesyonel böcek ilaçlama çözümleri ile size hizmet veren firmamız en iyi sonucu almanız için vakit kaybetmeden uygulama yapmanızı tavsiye etmektedir. Ada ilaçlama ile en kısa sürede yok edilmesi planlanan pirelerden kurtulmak için popülasyonun durum kontrol edilir ve buna göre kullanılacak ilaç miktarı belirlenir.

İlaçlar belli miktarlarda kullanıldıklarında her zaman etki etmezler. Bu yüzden mekanınızdaki durumun tespit edilmesi için pirelenmenin derecesi önemlidir. Evcillerinize zarar vermeden yapılan uygulama ile pire sorununu ciddi derecede çözebilirsiniz.

Pireler Nerelerde Bulunur?

Pireler özellikle bahar aylarında aşırı derece artan popülasyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Hayvandan insana, sokaktan insana ya da ayakkabılardan dahi geçebilir.

Her yerden gelebilen pireler kısa sürede yayıldığı için pire ilaçlama çözümleri her zaman en kısa sürede müdahale edilmesi gereken sorunlardır. Ciddi derecede yaşam kalitenizi düşüren ve yayılması nedeniyle evcil hayvanlar için de büyük tehlike olan pirelerden kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak profesyonel çözüm sonrası da evin ya da pire olan mekanın detaylı bir şekilde temizlenmesi şarttır.

Evcillerinizin yuvaları, bahçeleriniz, evleriniz ve tüm mekanlarınız da yok olacak olan pirelerin temizlenmesi profesyonel deneyimimizle çok zaman almadan mümkün olmaktadır.

Pire İçin İlaçlama Nasıl Yapılır, Nasıl Olur?

Pirelerden sonsuza kadar kurtulmak mümkündür. Bunun için öncelikle ekibimizi arayarak sorunun gerçekten pireler olup olmadığını tespit etmek daha sonra da uygulama yaparak pireleri yok etmek mümkün olmaktadır. Pirelerin verdiği rahatsızlık evin her köşesinde ciddi boyutlardadır. Hem hızlı hem de rahatsız edici şekilde yayılan pirelerden kurtulmak yaşam kalitesini ciddi derecede arttırmaktadır.

Pire ilaçlama konusunda Ada İlaçlama çözümleri sonrası mekanın her köşesini çok iyi şekilde temizlemeniz, uzmanlarımızın önerilerini dikkatle yerine getirmeniz gerekmektedir.

En İyi Pire İlaçlama Firmaları / Şirketleri

Her türlü hayvansal üretim yapılan yerde, ev ve iş yerlerinde görülebilen pireler en kısa sürede yok edilebilmektedir. Basit bir şekilde temizleyeceğiniz uygulama sonrası pirelerin kalıntılarından da kurtulmak mümkün olmaktadır.

Profesyonel böcek ilaçlama ile fareler, pireler, bit, hamam böcekleri ve akrepler tarihe karışacak sorunlar oluyor. Ancak ilaçlama konusunu bilinçsiz bir şekilde yapmanız durumunda hem sağlığınız açısından hem de maddi durumunuz açısından ciddi riskler söz konusu olabilir. İlaçlama ihtiyaçlarınızda hizmet veren Ada İlaçlama ile profesyonel ilaçlama çözümlerinden yararlanabilirsiniz.

Sohbeti Başlat
Böcek Sorunlarınız Mı Var?
Ada İlaçlama WhatsApp Hattı
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?