“Kahverengi Kokarca Böceği” Kabusu

Türkiye’de ilk defa 2017 yılında İstanbul’da tespit edilen kahverengi kokarca böceği, sonrasında yayılımına Doğu Karadeniz’de bölgesinde devam etmiştir.

İstilacı türler, yeni bir ekosisteme dahil edildiklerinde biyolojik çeşitliliğin yanında özellikle doğal ve tarımsal ekosistemlerin yerine getirdiği hizmetleri de olumsuz yönde etkileyerek dünya genelinde ağır ekonomik kayıplara neden olmaktadırlar. Ayrıca, istilacı türler ekosistem fonksiyonunu ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen hastalık vektörleri olarak da işlev görebilmektedirler. İstilacı türlerin istila potansiyeli uluslararası ticaret ve nakliye yoluyla artmaktadır. Genellikle bu türler, geldikleri ülkelerde doğal düşmanlarının bulunmayışı, yeni konukçular bulmaları ve yüksek adaptasyon yeteneklerinden dolayı kısa zamanda yüksek popülasyonlar oluşturabilmektedirler.

The brown marmorated stink bug (BMSB) olarak isimlendirilen Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae) Doğu Asya (Çin, Japonya, Tayvan, Kore) kökenli istilacı bir türdür. Türün ABD’ye girişinin 1998’de kazara olduğu ve 2001 yılında da resmi olarak yeni bir istilacı tür olarak tanımlandığı belirtilmektedir. Bu tarihten sonra da 42 eyalette görüldüğü, en yüksek popülasyonunu Orta Atlantik Bölgesi’nde oluşturduğu, Kolombiya, Kanada ve Yeni Zelanda’da yayılış gösterdiği kaydedilmiştir.

Bu tür son yıllarda Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Gürcistan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn, Macaristan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Şili, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde tespit edilmiştir.

Türkiye’de ilk tespiti 2017 yılında İstanbul olarak verilmiştir. 2016 yılında Artvin ili sahil kesimlerinde (Kemalpaşa ilçesi), 2017 yılı ekim ve kasım aylarında Hopa ve Arhavi ilçelerinde, 2018 yılında da Artvin Borçka, Rize Fındıklı ve Ardeşen’de, 2019 şubat ayında Artvin Merkez’de, 22 Nisan 2019’da Trabzon Merkez ve Esiroğlu’nda, 26 Nisan’da Akçaabat’ta ve son olarak da yine Nisan ayında (29 Nisan 2019) Giresun (Tirebolu)’da tespit edilmiş ve yayılışını hızla sürdürmeye devam ettirdiği gözlenmiştir. Türkiye’de “Kahverengi Kokarca Böceği”, “Pis kokulu kahverengi böcek” veya “Kahverengi pis kokulu böcek” olarakta isimlendirilmektedir.

Acil olarak hızla yayılan bu türün önemi vurgulanmalı, mücadelesine yönelik çalışmaların bir an önce başlatılması yönünde kamuoyu oluşturulmalıdır. Çünkü, Türkiye’ye giriş yaptığı bu bölgede türün biyoekolojisi ve doğal düşmanları hakkında detaylı çalışmalara zaman kaybedilmeden başlanılması ve yayılmasının önlenmesi konusunda tedbirlerin alınması ülkemizin diğer bölgeleri için de büyük önem taşımaktadır.

Kahverengi kokarca böceğinin yayılım gösterdiği bölgeler

Türün tanımı

Ergin, koyu kahverengi ve 12-17 mm uzunluğunda, antenleri kısmen soluk beyaz renkli 4.ve 5. segmentleri hariç diğerleri siyah, bacakları da kırmızımsı sarı renklidir. Yumurtalar yaklaşık 1.6 mm uzunluğunda ve 1.3 mm çapında, elips şeklinde ve açık yeşildir, yaprakların alt yüzeyine 20-30’luk kümeler halinde bırakılmaktadır. Böcek 5 nimf dönemine sahiptir. Nimflerin ilerleyen dönemlerinde pronotumları üzerinde dikenler mevcut, koyu kırmızı gözler en karakteristik özellikleridir.

Kahverengi kokarca böceğinin farklı görünümleri
Kahverengi kokarca böceğinin farklı görünümleri

a) dorsalden (üstten) görünüş,

b) ventralden (alttan) görünüş,

c) yumurta ve 1. dönem nimfler,

d) mısır bitkisinde nimfler,

e) fındıkta ergin,

f) evlerin duvarlarında görülen erginler

Kahverengi kokarca böceğinin ilaçlama uygulaması 👇

  • Sıklıkla sitelerin bahçelerinden kaynaklanan problemler görmekteyiz. Bu böceği kontrol etmek için öncelikle yakın bölgelerdeki bitkilerin ilaçlanması gereklidir. Evinizde yapılan bireysel uygulama geçici çözüm olacaktır.
  • İlaçlama uygulamasında bahçe alanlarına sırt pülverizatörü ile ilaçlama işlemi uygulanır. Sırt pülverizatörü ile ağaçların mümkün olan en üst noktalarına kadar ilacın yayılması hedeflenir.
  • Kullanılacak ilaç grubu bu ve benzeri zararlılar için ruhsatlandırılmış olan ürünlerdir. Daha çok bayer, basf firmalarının insektisitlerini kullanmayı tercih ediyoruz.
  • Ev içlerinde özellikle balkon, teras gibi kapalı alanlarda görülmektedir. Bu alanlarda öncelikle fiziksel kontrol yapılmalıdır. Fiziksel kontroller bitince ilaçlama uygulaması yapılmalıdır.
  • Evlerde ilaçlama uygulaması duruma göre matabi veya ULV ile yapılabilir. Uygulamanın nasıl yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini Uzman Personelimiz ilaçlama öncesi söyleyecektir.
  • Sizinde bu istilacılar ile başınız dertte ise bize ulaşın sizi bu dertten en profesyonel yöntemlerle kurtaralım.

Post a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Başlat
Böcek Sorunlarınız Mı Var?
Ada İlaçlama WhatsApp Hattı
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?